Co se děje na zámku Slatiňany v zimě?

Nádvoří v zimě

Možná vás někdy při procházce zámeckým parkem napadlo, co se asi děje za zavřenou zámeckou branou v zimních měsících... Spí tam? Dělají vůbec něco? Proč neprovázejí návštěvníky i v zimě?

S potěšením oznamujeme, že nespíme a neleníme. Právě naopak. Období od ledna do března je časem, kdy v zámku probíhá generální úklid. A jak takové gruntování probíhá v domě se stovkou pokojů? Posuďte sami. V zámku nezůstává kámen na kameni. Samozřejmě jen obrazně. Místnost po místnosti je potřeba vystěhovat, setřít prach, vyprat záclony a závěsy, ošetřit nábytek, obrazy, umýt okna a vyčistit lustry. Parkety se ošetří ochranným voskem a naleští, aby to návštěvníkům v zámeckých pantoflích příjemně klouzalo. Nejen v místnostech, ale i na dlouhých a prostorných chodbách. Pořádají a ošetřují se předměty v depozitářích, vybírají a objednávají se suvenýry do pokladny. Dochází i na úpravy a doplňování průvodcovských textů. Každý rok se totiž objeví nové a dosud neznámé informace o historii, majitelích či sbírkách, které v létě při prohlídkách sdělujeme našim návštěvníkům.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Až tedy v zimě půjdete kolem slatiňanského zámku, vzpomeňte si na naše prokřehlé ruce, otlačená kolena i gymnastické výkony na čtyřmetrových žebřících. Všechny útrapy zimního gruntování však stojí za to. Výsledkem je uklizený a nablýskaný zámek, připravený na návštěvníky nové sezóny. Ta letošní začne v pátek 25. března a všichni jste srdečně zváni.